Studenten wakker geschud door Thomas Rau

In de Werkplaats van architectenbureau RDH, Middelburg bogen enkele tientallen studenten van HZ, UCR en Scalda zich over vier opgaven van Zeeuwse bedrijven. Bedenk een gebouw waarin je voedsel onder LED-licht kan kweken. Ontwerp een rolstoelvriendelijke, in één dag te plaatsen mantelzorgwoning. Maak een inrichtingsplan voor het Siloterrein waar RDH is gevestigd. Organiseer een systeem van zelfvoorziening wat water betreft voor recreatiewoningen in een natuurgebied.

Thomas Rau besprak de uitkomsten en nam daarbij geen blad voor de mond. ,,Laat je je prostitueren voor een slechte opdracht of kies je voor de liefde?” gaf hij de groep mee die ondanks verwoede pogingen tot water besparing, en opvang van regenwater grondwater wilde oppompen en zuiveren. ,,Jullie lossen een probleem zo op dat je nog grotere problemen creëert. Verander het perspectief van de opdracht. Maak er een educatief project van. Laat mensen zelf het water meenemen dat ze nodig hebben. Niemand heeft een idee hoeveel water hij verbruikt. Zo leer je dat…”

Over de andere oplossingen en de beschouwingen van Thomas Rau in volgende blogs.

De vraag is dus: ,Wat doe je als professional met een opdracht die voor de opdrachtgever een probleem oplost, maar voor andere mensen en de aarde een probleem schept….

Eén gedachte over “Studenten wakker geschud door Thomas Rau

  • 17 november 2016 om 12:18
    Permalink

    Gelukkig waren er een groot aantal wakkere studenten die met hun kennis en vaardigheden concrete oplossingen hebben aangedragen tijdens de workshop. De @HZBouwkunde studenten worden volop voorbereid op een energieneutrale wereld en hoe de nieuwe, maar vooral ook de bestaande gebouwen daarop voorbereid kunnen worden.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

X

Pin It on Pinterest

X