Thomas Rau grossiert in oneliners met diepgang

Rustig en messcherp formulerend fileerde Thomas Rau de oude economie tot op het bot. Een bewust kort gehouden levenscyclus van producten. Een verdienmodel dat altijd ten koste gaat van iemand of iets en vaak van beide. Perverse prikkels om in de zorg ziekte te belonen in plaats van gezondheid. Bezit als drijfveer in plaats van bestaan. Afval als sluitstuk van een systeem dat de aarde prostitueert in plaats van liefheeft. Leasen als de laatste stuiptrekking van een systeem waarin de kredietverstrekker de winnaar is. Het klimaatakkoord van Parijs als exponent van een politiek die trots is om te doen wat mogelijk is en niet te doen wat nodig is. Politiek als partner van lobbyisten in plaats van voorwaardenschepper voor levenskwaliteit van burgers. De overheid als ondernemer.

Thomas Rau verpakt zijn ideeën in begrijpelijke termen. Van een roofbouwmaatschappij naar een oogstmaatschappij. Het product als georganiseerd probleem met de consument als degene die de consequenties draagt. Gebrek aan liefde vangen we op met communicatie. Gebrek aan communicatie lossen we op met geld.

Rau is geen onheilsprofeet. Hij reikt alternatieven aan. In een gesloten systeem is er geen schaarste. Het eindige zo organiseren dat het oneindig beschikbaar blijft. De zon heeft nog nooit iemand een rekening gestuurd. Als je een koelkast kunt huren voor een tientje in de maand heeft ook iemand met een kleine beurs het beste. Als het product eigendom blijft van de producent stijgt de kwaliteit, dalen de kosten en is er geen afval meer. Dat kan door grondstoffen identiteit te geven. Het product is dan een grondstoffendepot. Wat identiteit heeft gaat nooit verloren. De energierekening hoort bij het product. De overheid moet het kader voor het handelen vaststellen. Is rentmeester van de aarde en de grondstoffen. Kinderen zijn het meest waardevolle wat je ‘hebt‘. Hen grootbrengen kost 2 ton per kind. Maar je schrijft niet op ze af. Als iedereen die opstaat 10 minuten op de rand van zijn bed zou zitten zou de wereld er anders uitzien.

Het was druk in de Foyer van ZB. Als u erbij was weet u dat Thomas Rau nog meer heeft gezegd. Als u er niet bij was heeft u wellicht een glimp van zijn betoog te pakken. Een betoog waarin hij spiritualiteit verbond met economie zonder in zweverigheid te vervallen. Ik heb er een aantal samenhangende uitspraken uitgelicht. Als voorproefje van meer en meer uitgewerkte blogs. En ben razend benieuwd wat u vindt van de denkbeelden van Thomas Rau. Wat spreekt u aan? Zijn er volgens u zwakke schakels in zijn denken? Wat is er nodig om een circulaire economie in Zeeland te realiseren? Zullen we het daar de komende tijd eens over hebben? En kijken wat we daar aan kunnen doen?

Nico Out

3 gedachten over “Thomas Rau grossiert in oneliners met diepgang

  • Pingback: Wat is jouw kostbaarste ‘bezit’? – Inspiratie voor Ouders

  • 11 november 2016 om 17:40
    Permalink

    Ik ben bij de presentatie van Thomas Rau in de ZB geweest. Het was bijzonder en wat kan die dat goed.

    Thomas heeft een knap verhaal, een filosofische exercitie. Die biedt een prachtig doorzicht hoe je met hoofd en handen met de kringloop van de natuur om zou moeten gaan. Het lijkt op een prachtig huis met zorgvuldig ingerichte kamers. Tegelijkertijd is het ook hermetisch verhaal, een gesloten systeem, heel complex. Als ik er aan denk hoe ik in mijn eigen leven dat grote systeem moet bewerken en wil veranderen dan val ik stil. De wereld circulair organiseren is een gigantische klus. Met als belemmering de menselijke neiging om korte termijn bevrediging te zoeken.
    Daar tegenover staat dat ik bij de ‘cradle to cradle’ beweging en de hele biologische cyclus mij meteen thuis voelde en direct tot handeling over kon gaan. Ik kon me die begrippen toe-eigenen. Ze brachten me tot een andere attitude ten opzichte van mijn vak.

    Rau heeft het ook over de nieuwe leiders die we nodig hebben. Ik ben benieuwd hoe bijvoorbeeld gedeputeerde de Bat dat ziet en kan hij wel tot handeling over gaan? Eigenlijk is iedereen een leider en kan het systeem laten kantelen. In mijn eigen praktijk als bedenker van oplossingen voor ruimtelijke vraagstukken, probeer ik ook te initiëren, te inspireren en voorbeelden te creëren. Grappig is dat dat heel aardig lukt en ik veel verder kom dan ik daarvoor had durven dromen.

    Rau raakt me als hij het heeft over dat er genoeg energie is, als hij het heeft over de oneindigheid van de grondstoffen, de kringloop van de natuur en de relatie met on eigen mens-zijn. Ik ben dus op zoek het grote verhaal klein te maken. Er stukken uit te halen die ik in mijn eigen context kan toepassen. En dan lukt het me prima. De drijvende brug bijvoorbeeld die mijn collega Ad Kil en ik hebben ontworpen is weer uit elkaar te halen en de materialen zijn opnieuw te gebruiken. De uitdaging is dus om het grote verhaal van Thomas Rau de in kleinere verhalen op te delen. Verhalen die aanzetten tot praktisch handelen in ieders praktijk. Deze blog kan een plek zijn om de individuele zoektocht tot een gezamenlijke te maken.

    Doe gezellig mee!

    Ro Koster

    Beantwoorden
  • 23 november 2016 om 09:26
    Permalink

    Mensen meenemen terwijl je hen wakker schudt en heilige huisjes niet spaart… Rau deed het continu: opbouwend kritisch, maar innemend. Laten we ons voordeel doen met deze manier van het kijken naar onze omgeving. Grote verhalen kleiner maken, zodat ze toepasbaar worden, maar groots blijven in hun intentie. Dat is het geheim van Rau: de missie die hij uitdraagt, is voor ieder van ons relevant.

    Tijdens het diner bij Scalda zei hij nog iets moois over hoe we omgaan met onderwijs en onze kinderen. Dat was voor mij zo’n voorbeeld van groots denken meenemen naar mijn leefwereld. Ik schreef er een kort blogje over:
    https://inspiratievoorouders.wordpress.com/2016/11/10/wat-is-jouw-kostbaarste-bezit/

    Standplaats Zeeland is een prachtig initiatief. Het wordt alleen maar rijker als de input van gasten verandert in output binnen Zeeland. Laten we de grote verhalen delen en er vele kleinoden aan toevoegen!

    Manon Berendse
    eindredacteur
    initiator Inspiratie voor Ouders

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

X

Pin It on Pinterest

X