Material Matters in Drukkery gepresenteerd

Het was druk in de Drukkery, zaterdagmiddag 10 december. Thomas Rau & Sabine Oberhuber presenteerden er hun boek ‘Material Matters – Het alternatief op onze roofbouwmaatschappij’. ,,Omdat Zeeland als geen ander weet heeft wat er gebeurt als een urgent probleem actueel wordt”, lichtte Thomas Rau toe.

,,Als urgent actueel is, is het te laat”. Rau doelde op de Watersnoodramp, gevolg van dezelfde houding die wij ten opzichte van de aarde innemen. Het begon voor hem met de eerste foto van de aarde, genomen vanuit het ruimteschip Apollo 8. Het zien van dat beeld was een magisch moment. Toen drong bij hem en vele anderen het besef door dat wij te gast zijn op de blauwe planeet en dat we de schoonheid ervan moeten koesteren en bewaren voor volgende generaties.

Dat vraagt een fundamenteel andere manier van denken en doen. Het is nodig om het lineaire economische systeem te verlaten. In dat systeem zijn de waarden van de winst- en verliesrekening allesbepalend. Het leidt tot het delven, gebruiken en weggooien van grondstoffen. Met als gevolg verspilling, verlies van ecosystemen en de klimaatcrisis. In het circulaire systeem krijgen de begrippen eigendom en grondstoffen een nieuwe betekenis. Vandaar de titel van het boek ‘Material Matters’.  Voortkomend uit de aanpak die Rau en Oberhuber al jaren in praktijk brengen. Zij richtten er in 2010 speciaal een bedrijf voor op: Turntoo. Daarin ontwikkelen zij bedrijfsmodellen die ervoor zorgen dat waardevolle grondstoffen niet langer verloren gaan.

rau-signeren-p5860188

SabineOberhufer: ,,We kregen vaak de vraag of we niet een boek hadden over onze aanpak. Dat is er nu. We nemen de lezer mee in onze zoektocht naar antwoorden op de vraag of het logisch is dat het zo loopt en wat er gebeurt als je anders naar de omgeving kijkt. Het is een mentale reis ”. ,,Het boek is een mijn, een depot en een bank”, vult Rau aan, ,,Als je het leest ben je aan het ontginnen. Het is ook een plek waar inzichten bewaard worden en zijn terug te vinden. En tenslotte heb je iets in handen waarmee je waarde kunt creëren.”

Nico Out

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

X

Pin It on Pinterest

X